top of page
Noraly56_edited.jpg

Yoga Nidra

 

Yoga Nidra is gericht op het loslaten van gedachten en diepe ontspanning.

 


Positieve werking

​

Yoga Nidra is onder meer gericht op het loslaten van gedachten en het ervaren van actieve en bewuste ontspanning op fysiek, mentaal en emotioneel niveau. Ook het autonome zenuwstelsel[1] wordt op een positieve manier beïnvloed.

 


Geleide meditatie

​

Tijdens het beoefenen van Yoga Nidra lig je in een comfortabele houding, terwijl je luistert naar een geleide meditatie (variërend van 20 minuten tot 55 minuten). Door de opbouw van de meditatie wissel je steeds tussen de diverse hersengolven die verbonden zijn aan de verschillende stadia van waak, (diepe) ontspanning en slaap[2].

​


Powernap

​

Nidra is de Sanskriet[3] naam voor slaap en daarom wordt Yoga Nidra ook wel eens slaap yoga genoemd. Ondanks de naam is het niet de bedoeling dat je tijdens Yoga Nidra in slaap valt, maar juist om zo lang mogelijk in de staat van diepe ontspanning (de Alpha-staat) te blijven.

​

De Alpha-staat is de staat:

​

​

​

​

​

​

​

​

 

 

​

​

​

waar je tijdens een normaal slaap-waakritme alleen kort in verkeerd, vlak voordat je daadwerkelijk in slaap valt;
 

helpt bij ontspanning en daarmee bij het in balans brengen en herstellen van je lichaam;

 

draagt bij aan het stimuleren van creativiteit; en

 

ondersteunt je immuunsysteem en de afgifte van serotonine, wat werkt als een natuurlijk antidepressivum.

Juist doordat je tijdens Yoga Nidra steeds terugkomt in de Alpha-staat, kan één Yoga Nidra sessie hetzelfde voelen als vier uur slaap. Een echte powernap en daarmee perfect als pauze moment!

​​​[1]  Het autonome zenuwstelsel bestaat uit twee tegenovergestelde delen.

 

Vechten, vluchten en presteren (onder stress), het sympathische deel is gericht op overleven. Met behulp van onder meer adrenaline en cortisol stijgt je hartslag, bloeddruk en ademritme. Lichaamsfuncties die niet nodig zijn voor ‘overleven’ worden uitgeschakeld, denk aan de spijsvertering maar ook het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor plannen en overwegen.

​

Rust, ontspanning en herstel, daar is het parasympatische op gericht. Met behulp van onder meer serotonine, melatonine en oxytocine daalt juist je hartslag, bloeddruk en ademritme.

​

Yoga richt zich op het “aanzetten” van dit parasympatische deel, waardoor je onder meer beter tegen stress kunt, beter slaapt, je hersenen beter werken (beter geheugen), emoties beter kunt reguleren, je immuunsysteem verbetert en je beter in staat bent tot sociale interactie. En het mooie is, dit is allemaal wetenschappelijk onderzocht en bewezen

​

[2]  Yoga Nidra bestaat uit visualisaties en systematische oefeningen, zoals je aandacht brengen naar je ademhaling, je lichaam en de verschillende lichaamsdelen. Daarnaast wordt er gewerkt met een zelfgekozen positieve intentie (ook wel affirmatie of sankalpa genoemd). Door het herhalen van de intentie en het fluctueren tussen de verschillende hersengolven kan de intentie inwerken op je onderbewustzijn en zul je jouw hersenen trainen om de positieve intentie te versterken.

​

De hersengolven waartussen we fluctueren zijn Bèta, Gamma, Alpha, Theta en Delta.

 

Bèta is de staat waarin we wakker zijn.

 

Gamma is de staat waarin we verkeren als we liefde of compassie ervaren en tijdens de REM slaap.

 

Alpha is de staat van diepe ontspanning, balans brengen en herstel van het lichaam (bij ziekten en stress), stimuleren van creativiteit, het boosten van het immuunsysteem, afgifte van serotonine. Tijdens een diepe Alpha-staat en in de Theta-staat slapen we en kunnen we dromen.

 

Delta is de staat van diepe slaap.

​

[3] Sanskriet is de oudste levende Indo-Europese taal en de heilige schrijftaal voor onder andere het Boeddhisme en het Hindoeïsme. Alle klassieke geschriften over yoga zijn ook geschreven in het Sanskriet.

​

[4] In geval van zwangerschap of fysieke klachten en blessures, laat het mij weten zodat er rekening mee kan worden gehouden in de les.

​

bottom of page